Ćilibarske Ogrlice
Mali Strahinja ima 3,5 meseca i počeli smo da nosimo ogrlicu pre nekoliko dana...
Pogledajte ostala iskustva roditelja...

Boje ćilibara ...

Ćilibar može varirati u boji od žute do crvene, od zelene do plave, ali je boja ć́ilibara obično braon boje meda. Najbolje komercijalni ć́ilibar je transparentan, ali neke vrste su čiste. Ponekad su insekti ili delove zemlje, lišća, borovih iglica i inkluzije malih biljnih i životinjskih fosila prisutni u ćilibaru. Postoji zelenkasti, plavičasti, sivi pa čak i crni ć́ilibar. Čak i suptilnije nijanse i kombinacije su među njima. Ć́ilibar može biti potpuno transparentan i apsolutno netransparentan. Ćilibar nije uvek jedne boje: jedinstvena kombinacija dve ili više boja i nijansi, obrazaca (ponekad oni čine većinu sjajne kompozicije umetnosti) se može naći. Iz tih razloga ćilibar postaje atraktivan, šarmantan i jedinstven.

Smole drveta je glavni materijal ćilibara . Ona je transparentna, žuto-svetle boje svežeg meda.

U određenim gustinama i formama prelamaju svetlost, što se vidi kao neka vrsta boje.


Transparentna boja

Transparentan (sa žućkastom nijansom). Ova boja ć́ilibara može se nazvati i "primarna" - boja je identična svežoj smoli drveta . Oko 10% ć́ilibara su transparentni, ali to se uglavnom nalazi u malim komadima. Veliki transparentni komadi ćilibara posebno su retki i vredni. Nijansa transparentnosti se može menjati od žućkaste do tamno crvene, a to zavisi od stepena oksidacije ć́ilibara. 


Crvenkast Ćilibar

Prirodna nijansa crvene je posebno retka (0,5%). Crvena nijansa može da varira od crne do tamno narandžaste. Ova boja ćilibara se uglavnom veštački dobija grejanjem transparentnog ć́ilibara (oksidacija).


Žuti Ćilibar

Ovo je najčešća boja ć́ilibara (oko 70% svih boja). Po pravilu to je čist ćilibar, nije transparentan, i javlja se u raznim nijansama žute boje. Ovaj ćilibar je takođe deo nacionalne ženske nošnje.


Beli Ćilibar

Beli ćilibar je veoma redak (oko 1-2% svih ć́ilibara). Obično se ovaj ć́ilibar izdvaja svojim različitim teksturama i "prirodnom ornamentikom". Ćilibar ove boje se naziva i "Royal" ili "Bony". Može imati "šarene upade" (žuta, crna, plava, zelena, providni ć́ilibar) sa zanimljivim šarama.


Plavičasti Ćilibar

Ovo je najređa nijansa ćilibara i najvredniji je (samo 0,2% svih ć́ilibara). Najčešće se ova nijansa nalazi u belom ć́ilibaru.


Zelenkasti Ćilibar

Zelenkasti ćilibar je redak (oko 2% svih boja). Zeleni transparentni ćilibar je veoma zanimljiv, jer ima "šećernu strukturu".


Crni Ćilibar

Ovo je česta boja ćilibara (oko 15%). Atraktivan je zbog toga što je prirodan - najveći deo crnog ćilibara sastoji se od ostataka kore i stabla biljne materije. 
  Kontakt

064 444 3401Za hitne porudžbine isporuka u toku istog dana na području Beograda.


Ogrlice od 100% prirodnog Baltičkog ćilibara.

Za bezbolno nicanje zubića i jačanje imuniteta!

Uslovi kupovine | Politika privatnosti
© Copyright, Ćilibarske ogrlice, 2008-2017