Ćilibarske Ogrlice
Mali Strahinja ima 3,5 meseca i počeli smo da nosimo ogrlicu pre nekoliko dana...
Pogledajte ostala iskustva roditelja...

Kako prepoznati Originalni Ćilibar?

Ćilibar ili Jantar je fosilni ostatak četinara od kojih Baltički ćilibar ima najpovoljnije dejstvo na ljudski organizam. Baltički ćilibar je fosilna smola više vrsta četinara, od kojih je najpoznatiji Pinus succinifera. Nastao je pre oko 40-60.000.000 godina, na obali Baltičkog mora.

TESTOVI ZA PREPOZNAVANJE ORIGINALNOG ĆILIBARA

Frižider

 
Test cilibara u frizideru


Položite parče ćilibara u frižider. Nakon nekoliko sati izvadite ga. 
Primetićete da je ćilibar zadržao istu temperaturu koju je imao pre nego što ste ga stavili u frižider, ili se vrlo malo ohladio. 
Posle nepunog minuta toplota ćilibara se prolagođava sobnoj temperaturi, što nije slučaj sa plastičnim kopijama.


Trenje

 
Test cilibara trenjem


Trljanje kamena od ćilibara o prirodne materijale kao što je svila ili vuna će omogućiti da ćilibar privuče lagane predmete kao što su mali komadiće papira ili kose.
Ovu osobinu ćilibara prvi su otkrili stari Grci (Tales iz Mileta). Reč elektricitet potiče od njihove reči za ćilibar – „Elektron“.


Vrela igla

Test cilibara vrelom iglom


Test podrazumeva lagano ubadanje zagrejane igle u ćilibar. Pravi ćilibar je provodnik toplote. Ako je originlni ćilibar, igla neće ići glatko i osetićete posebni miris i aromu zapaljenih borovih iglica. Lažni ćilibar će mirisati na spaljenu plastiku a materijal Copal se iglom topi brže od ćilibara i emituje lagani miris. Zagrevanjem ispod 200 º C, ćilibar prati dekompozicija, ispušta "ulje ćilibara", često ostavljajući crni talog.
Dakle vrela igla obično ostavlja trag na površini ćilibara, zato izaberite mesto gde se trag neće videti.


Slana ili gazirana voda

 
Test cilibara slanom vodom


Napunite pola čaše vode, dodajte sedam kašičica soli i promešajte. Ostavite ga nekoliko minuta, uz povremeno mešanje svakih 30 sekundi. Ubacite parče ćilibara u čašu.

Slana voda ima viši nivi gravitacije od ćilibara tako da ovaj materijal pluta, dok će lažni Ćilibar (plastični) i drugi materijali potonuti.

Isto važi i kada koristite gaziranu vodu umesto slane vode.


Miris

 

Kada se testirani primerak energično trlja mekom krpom, to će pokazati da li je ćilibar ili copal. Ćilibar može da ispušta lagani neutralan miris dok copal može da omekša i postaje lepljiv.

  Kontakt

064 444 3401Za hitne porudžbine isporuka u toku istog dana na području Beograda.


Ogrlice od 100% prirodnog Baltičkog ćilibara.

Za bezbolno nicanje zubića i jačanje imuniteta!

Uslovi kupovine | Politika privatnosti
© Copyright, Ćilibarske ogrlice, 2008-2017